Dlaczego warto kupować ekologiczne produkty?

631
ekologia natura zdrowie
Nasz świadomość jako konsumentów staje się z roku na rok coraz większa. Zmienia się więc nasze podejście do kupowanych produktów. Coraz większą uwagę zwracamy na to. Jaki jest skład zarówno produktów spożywczych, jak i kosmetyków. Liczba osób, które wybiera produkty ekologiczne systematycznie zwiększa się.

Jakie są zalety produktów ekologicznych?

Artykuły spożywcze należą do tych produktów, które najczęściej kupujemy z etykietą bio. Powodów, dla których warto kupować właśnie te produkty jest całe mnóstwo. Najważniejsze jest, że żywność z napisem „bio” nie zawiera żadnych dodatkowych składników, które są zbędne. W produktach tych nie znajdziemy więc sztucznych barwników, konserwantów i aromatów. Do tego są to produkty do produkcji, których nie były wykorzystywane organizmy genetycznie modyfikowane. Warto też pamiętać o tym, że owoce i warzywa, które pochodzą z upraw ekologicznych będą wolne od pozostałości herbicydów, nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. W przypadku zaś mięs nie będzie w nich pozostałości antybiotyków. Wszystkie zwierzęta hodowane w gospodarstwach ekologicznych karmione są paszą niezawierającą roślin GMO. Zwierzęta nie są w tych gospodarstwach karmione paszami zawierającymi czynniki wzrostu i hormony. Hodowla odbywa się w warunkach humanitarnych. Kolejnym powodem, dla którego warto wybierać ekologiczne produkty żywnościowe jest to, że taka żywność jest nie tylko dla nas bardziej zdrowa, ale także dlatego, że ma ona o wiele lepszy smak.

Jak poznać żywność ekologiczną?

Wyznacznikiem nie powinna być tylko i wyłączenie wyższa cena. Warzywa, owoce, mięso i inne produkty żywnościowe, które sprzedawane są jako „bio”muszą posiadać stosowny certyfikat. Taki certyfikat mogą uzyskać tylko produkty, które pochodzą z gospodarstw, w których na każdym etapie produkcji i hodowli stosowane były odpowiednie zalecenia i przepisy. Na pewno w gospodarstwach ekologicznych nie wolno używać nawozów sztucznych i środków ochrony roślin oraz preparatów, które mają za zadanie przyspieszenie wzrostu i dojrzewania. Produkty, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych oznaczone są symbolem zielonego listka utworzonego z gwiazdek. Logo listka umieszczone jest na zielonym tle.

Dlaczego warto kupować produkty eko?

Na pewno z uwagi na to, że są one mniej szkodliwe. Ekologiczna żywność zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zmniejsza się również ryzyko zachorowania na alergię. Troska o własne zdrowie to tylko jeden z powodów, dla których powinniśmy sięgać na przykład po ekologiczne warzywa. Kupując ekologiczną żywność jesteśmy w stanie poprawić byt zwierząt hodowlanych. W gospodarstwach ekologicznych nie stosowany jest na przykład klatkowy chów drobiu. Do tego im więcej powstanie w naszym kraju gospodarstw ekologicznych, tym większe są szanse na to, że w przyszłości większość żywności będzie zdrowa, gdyż gleba będzie coraz mniej zanieczyszczona nawozami, pestycydami i herbicydami stosowanymi przez konwencjonalne rolnictwo. Warzywa i owoce będą z takich gleb po prostu z natury zdrowe.

Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl