Hodowla pieczarek -Twoja własna pieczarkarnia? To banalnie proste!

657

Polacy uwielbiają pieczarki. Polska z roku na rok pnie się coraz wyżej w rankingach krajów konsumujących pieczarki, ale można zauważyć, że produkcja pieczarek nie rośnie u nas aż tak dynamicznie. Z tego powodu coraz więcej tych grzybów importujemy. Specjaliści wskazują, że już istniejące pieczarkarnie rosną dynamicznie, ale niewiele nowych osób zajmuje się tym biznesem. Powodem tego jest przeświadczenie, że jest to działalność o stosunkowo niskim poziomie technologicznym, czyli innymi słowy, bardzo mocno się ją kojarzy z obornikiem i nieprzyjemnymi warunkami pracy. Jest to oczywiście skojarzenie zupełnie nieuprawnione, ponieważ współczesna pieczarkarnia jest nowoczesną fabryką spożywczą. Wejście do tego biznesu jest zadziwiająco proste tym bardziej, że mamy możliwość skorzystania z usług profesjonalnych firm takich jak Lucky Grower, która przygotuje dla nas cały plan wdrożenia farmy pieczarek, a potem wszystko dla nas zbuduje.

Czego nam potrzeba?

Jeśli chodzi o warunki wstępne, nie ma przed nami żadnych wielkich wyzwań technologicznych czy budowlanych. Potrzebujemy tylko odpowiedniej ilości miejsca na naszą pieczarkarnię i oczywiście kapitału, który sfinansuje zamierzony projekt.
Ile konkretnie trzeba miejsca na inwestycję? To zależy od skali, w jakiej chcemy działać. Typowe pieczarkarnie to wielokrotność 200 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej, zwykle są to pieczarkarnie o powierzchni od 200 do 800 metrów kwadratowych maksymalnie.
Koszty przedsięwzięcia ustala się indywidualnie.

Proces przygotowania pieczarkarni

Mamy już miejsce na pieczarkarnię i odpowiedni kapitał. Co teraz? Pierwszym krokiem jest zawsze przygotowanie planu – koncepcji naszej farmy. Specjaliści zrobią to w terminie około 7 dniu i w planie będzie już wszystko od układu wnętrza poprzez zagospodarowanie otoczenia pieczarkarni.
Kiedy plan zostanie zaakceptowany, wykonanie konstrukcji pieczarkarni z lekkich konstrukcji stalowych lu w oparciu o tunele systemowe zajmuje około 3 tygodni. W tym czasie powstaje cały obiekt, chociaż oczywiście nie ma w nim jeszcze wyposażenia potrzebnego do realnej produkcji.
Kluczowym elementem takiego wyposażenia jest zwłaszcza mechanizm wentylacji i pełnej klimatyzacji, który będzie dbał właściwe warunki do wzrostu grzybów. Jego instalacja zajmuje do dwóch tygodni.
Kolejne dwa tygodnie zajmie montaż instalacji sanitarnych oraz instalacji elektrycznej, która będzie zasilała całość obiektu w energię elektryczną. 
Warto w tym miejscu podkreślić, że przedstawione powyżej terminy to szacunki bardzo konserwatywne, co oznacza, że większość pieczarkarni zaczyna działanie znacznie szybciej. Lucky Grower gwarantuje, że od momentu zaakceptowania przez klienta stworzonego na wstępie planu działania do realnego rozpoczęcia działalności pieczarkarskiej nie minie więcej niż 6 tygodni. Oznacza to, że jeśli dzisiaj zdecydujemy się na rozpoczęcie własnej działalności, najpóźniej za 2 miesiące będziemy już poważnymi przemysłowcami produkującymi wielkie ilości pieczarek w optymalnych do tego warunkach.

BitBay - Największa Polska giełda cyfrowych walut