Jak oszczędzać na jedzeniu ?

942

Dziś gość na naszym blogu Karolina Pikus, właścicielka Blogodynki. Karolina dużo mówi, mówi o wszystkim, co ważne, przyjemne i możesz zakochać się w jej przestrzeni online. Mówi o kulturze i świetnych recenzjach seriali. Trochę podróżuje. Zna modę i piękno i dobrze gotuje, choć ma na ten temat inne zdanie :). Dzisiaj na naszym blogu dowiesz się, jak zaoszczędzić na jedzeniu w 5 łatwych krokach. Jego lekki długopis nie uświadomi, że jesteś już na końcu artykułu. Wiem, że będziesz chciał więcej, więc idź do Karoliny po wiedzę, rozrywkę i poszerzenie swoich horyzontów.

Nie będę nawet próbował policzyć, ile razy słyszałem usprawiedliwienie, że zdrowe odżywianie jest dla bogatych, a prosta, zwykła osoba jest skazana na biały chleb i fast foody. Powiem więcej, sam to mówiłem. Na szczęście postanowiłem coś zmienić w moim życiu i okazało się, że nie jest to sposób, w jaki diabeł to malują.

Planuj posiłki

Rada jest stara jak świat, ale naprawdę działa. Problem polega na tym, że układ menu wydaje się być trudny i czasochłonny, dlatego rzadko próbujemy to zrobić przynajmniej raz i badamy wpływ tego nawyku na nasze portfolio. Na szczęście są tacy, którzy próbowali i okazało się, że wydatki na żywność znacznie spadły. Jaki jest sekret Po pierwsze, idąc na zakupy z gotową listą, nie kupimy tego, co jest niepotrzebne, ale tylko ładnie wygląda lub myślimy, że w tej chwili mamy na to ochotę. Wyeliminujemy niezdrowe wybory już na etapie zakupów, a to, czego nie potrzebujemy, nie stanie w naszej lodówce, dopóki nie wyjdzie z niej sam lub po prostu trafi do kosza.

Uważaj na produkty „BIO”

Nie ma nic złego w zakupie „bio” produktu, jeśli możesz sobie na to pozwolić. Jeśli jednak chcemy jeść zdrowo, ale niekoniecznie drogo, portfolio podziękuje nam za wybór wariantów „nie-bio”. Produkty z rolnictwa ekologicznego lub wytwarzane z produktów z rolnictwa ekologicznego, ponieważ właśnie to oznacza ten magiczny znaczek na opakowaniu, niekoniecznie są znacznie zdrowsze niż ich tańsze odpowiedniki.

Kiedy patrzymy na to, jak wytwarzane są oba produkty, możemy niepotrzebnie martwić się o nasze zdrowie. Opryskiwane rośliny mają okresy karencji, podczas których nie można ich zbierać i przetwarzać, a środki ochrony roślin działają tylko na powierzchni, bez zmiany składu mikro- i makroelementów lub wartości kalorycznej produktu, dlatego często wystarczy umyć je dokładnie. Nie wszystko „bio” będzie zdrowe i nie wszystko „bio” spowoduje przyrost masy ciała lub pogorszenie jakości naszego zdrowia.

Zaplanuj wycieczki do miasta, aby zaoszczędzić na jedzeniu

Wydawałoby się, że kilka złotych za bułkę w sklepie to nic, ale za miesiąc lub nawet tydzień tak małe skoki mogą pochłonąć znaczną część naszego budżetu, przy okazji rujnując nasze wysiłki na rzecz dobrej figury lub po prostu zdrowego styl jedzenia. Jeśli słodka bułka zdarza się raz w tygodniu, nie będziemy jej tak bardzo odczuwać, ale jeśli nie będziemy oglądać, nie tylko wydamy fortunę, ale nagle okaże się, że proste cukry i złe tłuszcze są podstawą naszego menu .

Spontaniczne wycieczki są bardziej prawdopodobne, że dokonują złych wyborów, dlatego wszystkie wycieczki z przyjaciółmi powinny być zaplanowane, aby po pierwsze nie stały się codziennością, ale tylko dobrą odmianą, a po drugie, abyśmy mieli pod ręką kilka sprawdzonych, niedrogich miejsc, w których jedz coś cenniejszego niż mrożony hamburger i frytki z głębokim olejem. Od dziś nie wiadomo, że samodzielnie przygotowane jedzenie jest tańsze i zdrowsze – może częściej zapraszani goście przyjdą do zdrowia?

Korzystaj z dyskontów

Lidl lub Biedronka to sklepy, bez których obecnie nie ma szanującego się osiedla, a jednak nie są to jedyne sieci dyskontowe w Polsce. Często oferują produkty marek własnych, których skład i wartości odżywcze nie różnią się od produktów opatrzonych znakiem „marki”, ale są po prostu tańsze. Ponadto w takich miejscach praktycznie cały czas można znaleźć atrakcyjne promocje polegające nie tylko na rabatach o określony procent, ale także na te, w których przy zakupie kilku sztuk otrzymamy kolejną za darmo. Jest to szczególnie opłacalne w przypadku produktów o długim okresie trwałości. Ropy naftowej, makaronów, mąki i kaszy nigdy nie ma w domu za dużo, więc zapasy lepiej robić, gdy ceny są najkorzystniejsze.

Jeśli nasz portfel dużo płacze, a nasz budżet na dany miesiąc wygląda tragicznie, warto poświęcić trochę więcej czasu i śledzić bieżące promocje w kilku różnych sieciach. Może się okazać, że w tym tygodniu lepiej jest kupować owoce i warzywa w sklepach X, a produkty mleczne w Y. Faktycznie, musisz odwiedzić oba sklepy, co zajmie więcej czasu, ale kilka groszy zostanie u nas.

Inspiruj i modyfikuj

Często zdarza się, że szukamy pomysłów na posiłki w Internecie. Niestety okazuje się, że to, co pięknie wygląda na papierze, nie działa w praktyce. Jeśli chcesz przygotować jeden przepis, często musimy kupić pełny zestaw składników, których nie wykorzystamy całkowicie, dlatego najlepiej nauczyć się modyfikować znalezione przepisy pod kątem budżetu, czasu i umiejętności.

Komosa ryżowa jest pyszna, ale w codziennym gotowaniu może być bardzo nieekonomiczna. Małe paczki mogą kosztować fortunę i tyle, że od czasu do czasu można ją zjeść jako ciekawość, więc gotowanie jej trzy razy w tygodniu dla czteroosobowej rodziny może być dużym obciążeniem dla budżetu. W tej sytuacji wybierz tańszy i podobny pod względem smaku i tekstury kuskus. Poszukiwanie takich zamienników jest darem niebios dla portfela.

44 pomysły na to jak oszczędząć na jedzeniu

Jak mądrze oszczędzać na jedzeniu. Pamiętaj, że ta sprawa dotyczy nie tylko oszczędzania pieniędzy, ale także czasu i „zdrowia psychicznego”.

    null
  1. Zaplanuj posiłki;).
  2. Ustaw miesięczny budżet żywnościowy!
  3. Jeśli masz problem z utrzymaniem budżetu, wypróbuj metodę koperty. To znaczy. na przykład włóż do koperty kwotę, którą chcesz wydać na jedzenie w danym tygodniu i używaj tylko tej gotówki podczas zakupów.
  4. Kup sezonowe owoce i warzywa. Są więc najtańsze i najzdrowsze.
  5. Kupuj żywność najmniej przetworzoną.
  6. Jedz w domu, nie w mieście.
  7. Nie kupuj gotowych kanapek w pracy. Zrób je w domu.
  8. Gotuj po prostu, np. potrawy duszone lub inne nieskomplikowane posiłki.
  9. Gotuj więcej na raz.
  10. Kupuj z listą. Zawsze.
  11. Staraj się robić zakupy raz w tygodniu (lub jeszcze rzadziej).
  12. Przyjdź na zakupy.
  13. Nie marnuj jedzenia! Wykorzystaj to, co masz w domu. Modyfikuj przepisy.
  14. Regularnie sprawdzaj szafki, lodówki i zamrażarki
  15. Kup w magazynie promocyjnym takie produkty, które mają długi termin ważności lub mogą zostać zamrożone.
  16. Korzystaj mądrze z promocji produktów z krótkim terminem ważności.
  17. Rób przygotowania.
  18. Rosną zioła;).
  19. Staraj się kupować produkty na wagę, a nie w opakowaniach (są zwykle tańsze). [I nie produkujesz niepotrzebnych śmieci]
  20. Porównaj ceny za kilogram / litr itp.
  21. Przyjdź na zakupy z własnymi materiałowymi torbami.
  22. Gotuj obiady przez kilka dni.
  23. Gotuj więcej zup. Wykonuje się je szybko, są bardzo tanie i często bardzo sycące. (I można w nich „przemycić” wiele warzyw; P).
  24. Porzuć gazowane napoje i słodkie soki.
  25. Sprawdź paragon przed opuszczeniem kasy fiskalnej.
  26. Wypróbuj zakupy online, np. kasze, mąki lub produkty organiczne. Umów się na spotkanie z przyjaciółmi, aby podzielić koszty transportu (np. Kupuję mąkę w ten sposób).
  27. Dołącz do spółdzielni spożywczej. Czasami produkty mogą być droższe niż np. w supermarketach, ale ich smak i ilość witamin jest niezrównana.
  28. Nie przywiązuj się do marki. Spróbuj zastąpić wcześniej zakupione produkty ich tańszymi odpowiednikami. Nie widzisz różnicy? Dlaczego przepłacać?
  29. Skorzystaj z księgi cen.
  30. Jedz mniej mięsa.
  31. Nie kupuj „gotowych produktów”, tj. Kawałków mięsa przyprawianych „prosto na grillu”.
  32. Sprawdź swoją wiedzę na temat mięsa i nie bój się niepopularnych kawałków mięsa. (Najdroższe są części, które przygotowujesz szybko i łatwo w domu). Użyj kości (między innymi do gotowania wywarów do zup na zupy lub sosy).
  33. Kup podroby – możesz wyczarować naprawdę genialne dania.
  34. Znajdź dobre i sprawdzone źródło. Poznaj swojego rzeźnika.
  35. Gotuj niezbędny bulion (najlepiej z resztek;)) i zamrażaj jako „kostki rosołowe”.
  36. Nie wyrzucaj resztek jedzenia, używaj ich np. do zapiekanek do makaronu lub pizzy.
  37. Przetwarzaj resztki w sposób kreatywny. Każdy dzień jest resztą bulionu, następnego dnia może być świetną bazą na kolejną zupę.
  38. Jeśli któregoś dnia w garnku pozostanie „resztka”, drugiego dnia możesz zrobić makaron w sosie pomidorowym. Następnie dodaj pomidory, na przykład tuńczyka oraz pyszne i szybkie danie gotowe.
  39. Jeśli użyję białej części pora (np. Do sałatki), zostaw zieloną część do gotowania bulionu.
  40. Zamrażaj marchewki bulionem (chyba że jesz). Następnie możesz użyć go jako bazy do zupy marchewkowej.
  41. Nie rzucaj warzywami po upieczeniu mięsa. Zbierz wszystkie „resztki” i zmiksuj je. Wyjdzie pyszny sos.
  42. Użyj wszystkich części warzyw. Na przykład pyszne pesto pochodzi z pietruszki, marchwi lub selera!
  43. Jeśli twój chleb wyschnie, przygotuj bułkę tartą lub grzanki, np. do zupy.
  44. Najlepszym sposobem na „zapomnienie” owoców jest koktajl lub (w przypadku jabłek lub gruszek) kompot. (Możesz zrobić pyszne ciasto z bardzo dojrzałych bananów!).