Żywność ekologiczna jest zdrowsza

100
ekologia natura zdrowie

Żywność ekologiczna zaczyna być dostępna w coraz większej ilości punktów sklepowych. Praktycznie w każdym supermarkecie dostępne są tak zwane produkty eko czy bio, a w wielu z nich powstają nawet osobne działy ze zdrową żywnością. Oczywiście, cena delikatesów ekologicznych jest wyższa niż produktów konwencjonalnych, jednakże ich jakość również jest znacznie wyższa. Płacimy wiec więcej, ale otrzymujemy wysokiej jakości produkt, bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto stawiać na ekologiczną żywność?

Żywność ekologiczna zaczyna być dostępna w coraz większej ilości punktów sklepowych. Praktycznie w każdym supermarkecie dostępne są tak zwane produkty eko czy bio, a w wielu z nich powstają nawet osobne działy ze zdrową żywnością. Oczywiście, cena delikatesów ekologicznych jest wyższa niż produktów konwencjonalnych, jednakże ich jakość również jest znacznie wyższa. Płacimy wiec więcej, ale otrzymujemy wysokiej jakości produkt, bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Czy rzeczywiście warto stawiać na ekologiczną żywność?

W trosce o zdrowie swoich i bliskich 

Bycie zdrowym, pięknym i szczęśliwym to marzenie praktycznie każdego z nas. Niestety, jedząc codziennie masę wysoko przetworzonej żywości, obniżamy jakość swojego życia i skazujemy się na liczne schorzenia. Jeśli nie dostarczymy organizmowi tego, czego naprawdę potrzebuje, to zaczynamy źle się czuć i chorować.

To, że coś nam smakuje i widnieje na sklepowej półce nie oznacza, że jest dla nas dobre. Prawda jest taka, że produkowana masowo żywność konwencjonalna ma przynosić zyski producentom, a nie odżywiać nasze organizmy. Ma nam smakować, gdyż tylko wówczas będziemy chętnie sięgać po tego typu produkty. Jako, że wysoko przetworzona żywność nie jest tak naprawdę smaczna, dodaje się do niej całą masę najróżniejszych chemikaliów, wzmacniaczy smaku i wypełniaczy, aby zmylić nasze zmysły. Wszystko jest ładnie barwione i wzbogacone o sztuczne aromaty, aby nas kusiło. Do tego jeszcze zapakowane w piękne opakowanie – kolorowe i wzbudzające pozytywne emocje. Niestety wszystko to są marketingowe sztuczki, aby pozyskać od konsumentów pieniądze. Ich zdrowie natomiast jest kwestią marginalną.

Najlepsze co możemy dla siebie zrobić, to kupować i jeść świadomie, czyli wybierać produkty mądrze. Konieczne jest czytanie etykiet ze składem na opakowaniu każdego produktu. Cała masa nieznanych nam nazw i liczne E w składzie oznacza tyle, że taki produkt z prawdziwą żywnością niewiele ma wspólnego. On tylko przypominać ma jedzenie, a jest tak naprawdę wytworem ludzkim. Na szczęście, świadomość klientów rośnie i coraz chętniej kupują oni żywność opatrzoną logo eko/bio/organic. Są to osoby dbające o swoje ciało i dobre samopoczucie. Jako, że delikatesy ekologiczne są pozbawione chemicznych i szkodliwych dla naszego zdrowia substancji, są idealne dla osób borykających się z różnego typu schorzeniami, alergików oraz chorych na nowotwory.

Żywność ekologiczna jest zdrowsza

Delikatesy ekologiczne mają większą wartość odżywczą i nie zawierają chemicznych dodatków, dlatego też smakują lepiej i są zdrowsze. Nie znajdziemy w nich żadnych sztucznych słodzików, barwników ani też wzmacniaczy smaku czy sztucznych aromatów. Produkt certyfikowany wyróżnia się wysoką jakością, a więc nie ma potrzeby go syntetycznie polepszać. Ekologiczna żywność nie jest produkowana masowo, ale z wielką dbałością i starannością. Jej wyprodukowanie jest bardziej pracochłonne, dlatego też kosztuje więcej. Uprawy ekologiczne muszą spełniać szereg najróżniejszych wymogów, dzięki czemu mamy pewność, że płacimy za wysokiej jakości produkty.

Dziękujemy za konsultacje sklepowi https://freedelikatesy.pl/