Choroby drzew owocowych w ogrodzie

2600

Ogrodnicy, sadząc drzewa owocowe, oczekują od nich plonów. Czasami jednak są one atakowane przez szkodniki i choroby, które mogą prowadzić do niższych plonów, a w niektórych przypadkach do śmierci rośliny. Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, trzeba znać objawy chorób. Często diagnozując je na samym początku, można uratować nie tylko dotknięty nim okaz, ale także te, które rosną w sąsiedztwie.

Przyczyny chorób drzew owocowych

Choroby roślin ogrodniczych są zarówno zakaźne, jak i niezakaźne. Patogeny to:

  • Wirusy
  • Bakterie
  • Grzyby.

Niewłaściwa opieka lub niekorzystne warunki klimatyczne mogą prowadzić do chorób:

  • Uszkodzenia mechaniczne. Stanowią naruszenie integralności pokrywy drzewa. Należą do nich połamane gałązki, pęknięcia, kawałki kory, poszarpane liście. Mogą być spowodowane przez ludzi, zwierzęta i zjawiska pogodowe: wiatr, deszcz, grad, śnieg. W miejscu uszkodzenia roślina staje się wrażliwa. Patogeny przenikają przez nie.
  • Ostre spadki temperatury. W ciężkiej, mroźnej zimie roślina może zamarznąć. W tym przypadku uszkodzona jest nie tylko część gruntowa, ale także system korzeniowy. Roślina wykorzystuje siłę na regenerację, podczas gdy jej odporność spada.
  • Palące letnie słońce może być również szkodliwe. Objawia się oparzeniami liści i kory. Naruszenie prawidłowego nawadniania. Dzięki obfitemu podlewaniu tworzy korzystne środowisko dla rozmnażania bakterii i grzybów. System korzeniowy często zaczyna gnić, co jest szkodliwe dla całej rośliny.
  • Zły sposób nawożenia gleby. Niedobór i nadmiar składników odżywczych prowadzi do chorób. Drzewa spowalniają wzrost. Liście i owoce są modyfikowane.
  • Szkodliwe owady. Szkodniki żywią się sokiem roślinnym i miąższem. Atakują najczęściej masowo. Efektem będzie osłabiona odporność drzewa, spadek wydajności i pogorszenie odporności na zjawiska atmosferyczne. Oprócz tego, że owady uszkadzają roślinę, mogą przenosić niebezpieczne infekcje wirusowe

Najczęstsze choroby drzew i zabiegi

  Gnicie owoców dotyka drzew ogrodowych. Jego czynnikiem sprawczym jest grzyb. Rozwija się zarówno na uprawach ziarnkowych: jabłkach, gruszkach itp., jak i na nasionach: śliwkach, wiśniach, morelach, brzoskwiniach itp. Początkowo pojawia się mała brązowa plama, która rośnie. Z biegiem czasu całkowicie pokrywa owoce. Miąższ nabiera brązowego koloru, staje się miękki. Jego właściwości konsumenckie zostają utracone. Po tygodniu lub dwóch na powierzchni tworzą się żółtawe plamki, są to zarodniki grzyba. Idealne warunki dla rozwoju choroby to ciepła i wilgotna pogoda, gęste korony drzew.

Leczenie i zapobieganie:

  • Przycinanie sanitarne wiosną i jesienią. Zniszczenie zainfekowanych owoców, zarówno wiszących na drzewie, jak i leżących na ziemi.
  • Fungicydy irygacyjne. Zatrzymują rozwój zgnilizny.

Parch

  Choroba objawia się łuszczeniem się, owrzodzeniem, plamami, krostkami. Uszkodzenia mogą występować na liściach, owocach, korzeniach, pędach. Jest to spowodowane przez szereg mikroskopijnych grzybów i bakterii. Optymalne warunki do reprodukcji to wysoka wilgotność do 70% i umiarkowana temperatura powietrza od 15 do 20 stopni. Trudno zdiagnozować parcha. Oczywiście przejawia się to na późnym etapie, więc konieczne jest przeprowadzenie działań zapobiegawczych.

  Ta choroba nie niszczy samej rośliny, ale czyni ją podatną na inne bardziej niebezpieczne infekcje. Parch stwarza zagrożenie dla 160 roślin uprawnych. Obejmuje zarówno drzewa owocowe, jak i warzywa bulwiaste. Może rozprzestrzenić się na terytorium całej działki.

  Leczenie i zapobieganie: korona wymaga przycinania sanitarnego 2 razy w roku. Uszkodzone owoce należy zerwać z drzewa i spalić. Spryskać drewno 1% płynem z tlenochlorkiem miedzi. Zabieg trzeba wykonywać 3 razy w roku: podczas tworzenia pąków, po kwitnieniu i po zbiorach. Jeśli choroba zostanie zdiagnozowana podczas dojrzewania owoców, drzewo można poddać działaniu roztworu soli. W tym celu 1 kilogram soli rozpuszcza się w 10 litrach wody.