Garnki wykonane z miedzi – unikalne produkty kuchenne

2803

Miedziane garnki stają się coraz popularniejszymi naczyniami kuchennymi, które są cenione za swoje wybitne walory i doskonałe właściwości. Ponadto znacznie różnią się swoim wyglądem od znanych i tradycyjnych kompletów – są piękne, stylowe i przede wszystkim wyjątkowo efektownie prezentują się na kuchennym blacie.

Skąd wziął się pomysł na wykorzystanie miedzi do produkcji garnków?

Miedź znana była już od czasów starożytnych. Odkryli ją Grecy i Rzymianie, ale to ta druga nacja nadała jej nazwę – ruda pochodząca z Cypru. Od setek lat pierwiastek ten uznawany jest za doskonały przewodnik ciepła i elektryczności. Dlatego też walory miedzi wykorzystano w przemyśle produkującym naczynia kuchenne. Miedziane garnki stają się prawdziwym must have w każdej kuchni, nie tylko ze względu na swój niebanalny design, ale i na doskonałe właściwości. Dzięki nim, nawet osoby nie przepadające za gotowaniem lub też posiadające w tym zakresie niewielkie umiejętności, są w stanie wyczarować wyjątkowe potrawy. 

Tajemnica fenomenu garnków z miedzi

Miedziane garnki wygrywają z tradycyjnymi naczyniami kuchennymi tego typu. Zawdzięczają to pokryciu szlachetnym materiałem, który idealnie rozprowadza ciepło. Dzięki temu, potrawa smaży się lub gotuje w sposób miarowy. Trudno jest znaleźć na rynku garnek, wykonany z innego typu surowca, który posiada taką zaletę. Ponadto, garnki miedziane są dedykowane każdej osobie, która chce uniknąć przypalania sporządzanych dań.

Garnki z miedzi utrzymują optymalną temperaturę, również po zakończeniu procesu obróbki cieplnej, dzięki czemu potrawa nie wystyga i można delektować się jej smakiem, nawet po długim czasie od jej przygotowania. Produkty z miedzi polecane są każdej pani domu. Można w nich przygotowywać zarówno potrawy w wersji fit, jak i konfitury, pieczyste czy warzywa. Garnki z miedzi są stworzone do dań z ryb, pierogów, kartaczy i makaronów.

Miedziane garnki można użytkować na wszystkich typach kuchenek. Wspaniale smażą, duszą i podgrzewają każdy rodzaj potrawy. I co istotne –  wszystko to bez przypalonego dna i przywierania składników.