Soja jest gatunkiem roślin strączkowych i jest jedną z najważniejszych roślin oleistych na świecie, ponieważ około połowa wyprodukowanego oleju roślinnego pochodzi z soi. Genetycznie modyfikowane ziarna soi są coraz częściej wykorzystywane w uprawach soi, w wyniku czego około 60 procent światowej produkcji soi pochodzi z roślin zmodyfikowanych genetycznie. Soja jest uprawiana przede wszystkim w Azji Wschodniej. Do tej pory na wolności nie znaleziono roślin soi.
Cena soi na giełdzie Cbot
Cena i notowania soi – podstawowej informacje
Aby rosnąć i kwitnąć, rośliny soi potrzebują dużo wody i ciepłego klimatu. Z tego powodu soja jest uprawiana przede wszystkim w USA, Brazylii i Argentynie. Każdego roku około 16 milionów ton soi jest importowanych do UE, gdzie przetwarzane są przez tłocznie oleju. Największy udział wykorzystuje się do produkcji pasz dla zwierząt, a olej uzyskuje się tylko z 3 milionów ton.
Soja ma szczególne znaczenie ze względu na zawartość białka (39 procent) i zawartość oleju (17 procent), ponieważ żadna inna roślina nie oferuje porównywalnych wartości. Soja jest również stosowana jako składnik i dodatek w przemyśle spożywczym. Szacuje się, że około 30 000 produktów spożywczych zawiera składniki pochodzące z soi. Szczególnie w Azji nasiona bogate w białko są uważane za środek spożywczy same w sobie i są spożywane. Mleko sojowe może być wytwarzane z mielonych żółtych ziaren soi, a następnie przetwarzane na tofu. Tofu jest stosowany jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej ze względu na wysoką zawartość białka i ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy.
Ziarna soi uprawiane są w Chinach od około 5000 lat. Jednak soja jest znana na innych kontynentach dopiero od XVII i XVIII wieku.