Soja

Handel Soją

2046

Największym producentem soi są Stany Zjednoczone

Soja (Glycine Willd.) – rodzaj roślin z rodziny bobowatych. Obejmuje 16 gatunków, z których największe zastosowanie w rolnictwie ma soja warzywna. Zobacz jaka jest cena soja i notowania

Cena ziarna soi jest kwotowana w dolarach amerykańskich za buszel, gdzie jeden buszel soi stanowi 27,216 kg.

Soja jest warzywem strączkowym, zawierającym dużo białka.

Soja jest stosowana jako składnik pasz dla zwierząt oraz jako surowiec dla przemysłu spożywczego (np. olej sojowy czy białko sojowe), a ponadto w biopaliwach, kosmetykach, olejkach, mydłach i produkcji plastiku.

MĄKA Z ZIARNA SOI

Mączkę sojową można otrzymać z rośliny soi i jest wykorzystywana głównie jako źródło białka w paszach dla zwierząt. Jednak w regionach z małą ilością żywności bogatej w białko mączka sojowa staje się coraz ważniejsza dla spożycia przez ludzi. Pod względem zdrowotnym białko sojowe ma przewagę nad białkiem zwierzęcym, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi i ryzyko zawałów serca. Soja jest również dozwolona i dostępna na rynku w Niemczech w postaci genetycznie zmodyfikowanej od 1996 r.

OLEJ Z ZIARNI SOI

Olej sojowy jest zbierany z roślin soi i może być stosowany w wielu przepisach. Soja rośnie przede wszystkim w regionach o dużej ilości wody i umiarkowanym klimacie, takich jak USA, Brazylia, Argentyna i Chiny. Miesiącami umowy są październik, grudzień, styczeń, marzec, maj, lipiec, sierpień i wrzesień dla oleju sojowego. Można handlować do dnia roboczego przed 15 dniem miesiąca, z dostawą w ostatni dzień roboczy miesiąca.

Aby uzyskać olej sojowy, surowe ziarna soi są przepuszczane przez kraking katalityczny w rafinerii. Olej jest wydobywany, a pozostały produkt uboczny zamieniany jest w mączkę sojową, kolejny towar zbywalny. Jeden buszel soi wytwarza 11 funtów oleju sojowego i około 48 funtów śruty sojowej. Sam olej ma jasnożółty kolor i łagodny smak. Może być również stosowany w farbach, tworzywach sztucznych, smarach, farbach do włosów i biopaliwach, a także w sałatkach, tłuszczach i margarynie. Olej sojowy może obniżać poziom cholesterolu niskiej gęstości (LDL), leczyć zapalenie kości i stawów oraz odpychać komary i inne owady.