Największymi producentami kawy są Brazylia, Wietnam i Indonezja

Handel kawą

1251
kawa

Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich uprawia się arabikę mieszczą się w przedziale 600–1200 m n.p.m.

Cena kawy jest określona w dolarach amerykańskich za funt, gdzie funt stanowi 0,45 kg tego towaru.

Kawa zawiera kofeinę – substancję stymulującą. Charakteryzuje się czarnym kolorem i specyficznym aromatem.

Ziarna kawy stanowią owoc rośliny – kawowca. Krzew kawy produkuje rocznie około 2,5 kg zielonych owoców, z których po procesie prażenia, otrzymuje się około 0,5 kg. kawy.
Najpopularniejsze gatunki to Arabica i Robusta. Gatunki różnią się pod względem wymaganych warunków uprawy oraz smaku samej kawy.

Gatunek kawy Arabica zapewnia ziarna kawy o najwyższej jakości. Rośnie na dużych wysokościach a więc jest mniej odporna na choroby i szkodniki. Jest bardzo wrażliwa na mróz, z drugiej strony wymagana do uprawy temperatura nie przekracza 24 °C. Jej udział w światowej produkcji kawy stanowi około 70%.

Robusta daje większe plony i jest bardziej odporna na szkodniki. Preferuje stabilne warunki pogodowe z temperaturą około 30 °C. Metoda przetwarzania jest tańsza niż w przypadku typu Arabica, co wpływa na niższą cenę tej kawy. Robusta jest jednym ze składników podczas mieszania z innymi gatunkami kawy.

Zasada ogólna:

Cena kawy Arabica jest wyższa niż innych gatunków kawy ze względu na bardziej wymagające metody produkcji.